Introducere –cine și de ce a murit?
Leadershipul directiv a murit. La fel micromanagementul și presiunea ca mod de generare a rezultatelor în echipă.
„Leadershipul directiv a murit!”, am spus acum un an în interviul cu Ziarul Financiar.
„Și cine i-a anunțat pe leaderi că a murit?” a întrebat reporterul.
„Demisiile” am răspuns. „Demisiile și lipsa de personal.”
La niciun an mai târziu aproape toate companiile au lipsă de personal. Nu-i o coincidență.
Activăm și trăim într-o lume altfel, cu cerințe mai mari și resurse mai mici, o lume în care comenzile nu mai sunt executate. Leaderii și managerii au nevoie să dezvolte și alte abilități ce țin de comunicare, colaborare, ascultare activă și poziționare asertivă. Pe scurt, am putea spune că au nevoie de abilități de coaching.
Story time
Încă de la prima întâlnire cu coaching-ul am găsit uimitoare potrivirea competențelor sale cu cele necesare în lucrul cu oamenii - training, management, vânzări, antreprenoriat. Evrika, e un adevărat match!
Chiar dacă m-am văzut cu GROW și STAR ca tehnici prima oară prin 2015, mi-am spus că e ceva ce trebuie să încerc. Adică nu le mai spun oamenilor ce să facă, ci îi susțin să găsească propriile soluții, propriile rezvolvări la probleme și propriile idei? Crezând că au potențial? Cu încredere în ei și prin susținere? Hmmm...
Probabil că mintea mea a zis prima dată că nu va merge. Ca Training Manager, cu o medie de peste 50 de apeluri pe zi, îmi doream ca oamenii să aibă nevoie de soluții de la mine. Să arăt câte știu, câte pot, să fiu un model, o inspirație, să fac acea diferență pentru cei cu care lucrez. Plus că în vânzări, în mediul acesta dinamic și provocator zi de zi, nu ai timp să lași oamenii să caute soluțiile, e mai simplu să le oferi tu. Nu?
Dacă și tu gândești ca în ultimele două fraze descrise, înseamnă că și tu pierzi. Pierzi timp pe care ai putea să-l câștigi. Timp pentru tine, autonomie pentru ceilalți.
Așa că nu ceda impulsului de a salva tu toate situațiile. Nici eu nu am cedat. Așa am început să reorganizez discuțiile în stil coaching.
Începe de la mindset, cel de tip coaching
Pe scurt, mindsetul de tip coaching este acela că oamenii sunt buni, plini de resurse și au potențial. De aceea, trebuie să le oferi autonomie și încrederea ta că pot reuși, că vor găsi soluții și resurse pentru a se descurca. Cu spirjinul tău, fiind un bun antrenor pentru reușitele lor, îi vei ajuta să-și folosească punctele forte, cunoștințele, abilitățile în cel mai bun mod posibil pentru a realiza obiectivele comune.
Prinvind din acest unghi vei putea să le oferi celorlalți spațiul și suportul pentru a se dezvolta, pentru a acționa cu încredere, pentru a-și asuma și pentru a învăța. Cu acest spațiu și cu tine alături, încerderea lor în ei va crește, încrederea lor în tine și în organizație va crește, angajamentul va crește și autonomia în aceeași măsură.
Ok, câteodată încrederea ta va fi decepționată sau timpul pentru a implementa unele soluții va fi mai lung decât atunci când le ofereai tu, dar...pe termen lung vei avea alături oameni pe care să te bazezi. Și care nu vor mai părăsi nava.
Ce obții? Mai puțin efort pentru tine, mai puține alarme de incendiu de stins, mai puțină frustrare că trebuie să le faci pe toate, mai puțină durere de umăr când trebuie să tragi de ceilalți, mai puține plecări.
Mai mulți oameni alături, mai multă implicare, mai multă dorință de realizări, mai multă independență în acțiuni, mai multe inițiative, mai mulți oameni care rămân...
Mai puține demisii. Mai mulți oameni motivați.
Oameni motivați.
Unde este motivația oamenilor?
Ok, dar de ce să-mi schimb stilul? Să aplic acele competențe?
Pornim de la o întrebare simplă: Ce îi motivează pe oameni?
Dacă ai studiat modurile în care poți motiva echipa să realizeze obiectivele, fie că ești un leader informal sau formal, fie că ești un manager sau un executiv, vei spune că ai observat că nicio formă de recompensă nu este de durată.
Nici bonusurile, nici mărirea salariului, nici orele libere și nici avansarea pe un post mai bun, nu sunt forme care motivează oamenii pe termen lung și cu intensitate mare. Nu tu ownership, nu tu inițiativă, nu pasiune, nu viziune, nu flow.
Pentru că toate cele enumerate mai sus țin de motivația extrinsecă, externă. Și toate studiile spun că aceasta are durată mică plus intensitate redusă. Simplu spus, nu vine din vreau, este tot un trebuie. Nici penalizările nu merg, uneori pot chiar să încurajeze comportamentul nedorit.
În Teoria Autodeterminării, Edward Deci și Richard Ryan ne arată diferența dintre motivația intrinsecă și cea extrinsecă în rezultate, în timp și în impact.
Atunci, să comandăm o porție de motivație intrinsecă, vă rog! Nu merge așa?!
Permite-mi să te ajut să identifici tu unde se găsește motivația intrinsecă a celorlalți, dacă este un buton și care sunt instrucțiunile lui.
Butonul motivației intrinseci
Pentru că este intrinsec, butonul motivației este ascuns și se găsește în timp. În timpul de cunoaștere pe care îl aloci fiecărui membru al echipei.
Nu va fi la vedere și nu te aștepta să îl descoperi fără să investești în relația profesională dintre tine și celălalt. Dar ai șanse să îl gășești dacă practici coaching mindset și dacă te interesează cu adevărat.
Cele 5 surse care apasă Butonul Motivației
Cum Teoria Autodeterminării a demonstrat că stâlpii motivației intrinseci, de impact și de durată sunt Autonomia, Competențele și Relaționarea, cele 5 butoane te ajută să le folosești în scopul relațiilor profesionale semnificative cu echipa ta.
Cum folosesc cele 5 surse și apăs Butonul Motivației?
Evident că fiecare sursă te va ajuta să lucrezi cu echipa în scopul comun. Va crește relația, în timp ce te va ajuta să aliniezi fiecare sursă la cele ale echipei și ale companiei.
Cuvintele nu au valoare fără...
Rezultate. Rezultatele aplicării abilităților de coaching în leadership și management sunt cele care fac dovada compatibilității.
Pentru mine, acestea au venit ca o confirmare că sunt unul din cele mai bune moduri de a lucra cu echipele.
Pentru clienții cu care am lucrat sau care au învățat coaching de la mine, aceste abilități au însemnat:
Vrei să înveți coaching, să dezvolți aceste competențe pentru a fi un mai bun leader sau un mai bun manager? Te invit să te alături următoarei echipe care dă startul dezvoltării la Cursul de Coaching în septembrie.
Sau hai să vorbim despre dezvoltarea ta într-o sesiune de explorare pe care o poți programa gratuit, chiar aici!
Cu pasiune pentru dezvoltarea ta,
Anca Al Kebsi
#coaching #leaderi #manageri #curscoaching #Teoria Autodeterminării
Lasă un comentariu